Kontakirajte TheSailmaster
za strokovno pomoč in podporo
Jernej
Jernej Kuhar
051 337 999
info@thesailmaster.si
Sredozemska kuhinja
Sredozemska kuhinja
Napisalthesailmaster
| 25.2.2016

Element, ki navtičnim počitnicam na Hrvaškem doda piko na i, izpolni lastna pričakovanja, iz potovanja pa naredi nepozabno doživetje.

Če smo v zadnjem blogu popisali glavne razloge za najem plovil na Hrvaškem in pri tem omenjali predvsem širna morska prostranstva, izjemno razčlenjeno obalo, izvrstne marine ter neokrnjeno naravo, pa sedaj izpostavljamo še zadnji element, ki pričakovanja jadralcev in ljubiteljev morja zaokroža v celoto – mediteransko hrano.

(Foto: navadriatic.com)

 

Sredozemska oziroma mediteranska kuhinja slovi kot izjemno zdrava kuhinja, ki varuje zdravje in celo podaljšuje življenje. Njene prednosti priznavajo tako zdravniki kot strokovnjaki za prehrano. Osnova so preproste in izjemno okusne jedi, ki so pripravljene iz naravnih in zdravih sestavin.

(Foto: konoba-golub.com)

 

Sredozemska prehrana temelji predvsem na uživanju živil rastlinskega izvora, kot so zelenjava (jajčevci, bučke, paprika, artičoke, paradižnik, česen, blitva), žita (pšenica, riž, pira, koruza, ječmen), stročnice (čičerika, grah, fižol), sadje (grozdje, fige, breskve, marelice, limone, pomaranče, kivi), sveže začimbe (bazilika, timijan, rožmarin, majaron), olivno (oljčno) olje ter črno vino.

 

Zelenjava in sadje

Različne vrste zelenjave so prava zakladnica vitaminov, mineralov in vlaknin, stročnice pa vsebujejo veliko beljakovin. Tudi sadje je pomemben vir vitaminov in mineralov, zato ga sredozemska kuhinja pogosto vključi v pripravo različnih glavnih jedi in slaščic.

(Foto: energyobserver.com)

 

Olivno olje

Olivno olje predstavlja osnovo sredozemske kuhinje že iz antičnih časov. Zaradi nenasičenih maščobnih kislin (vsebuje jih do 80 odstotkov) je zelo dobro za srce in ožilje.

(Foto: total-croatia-news.com)

 

Ribe in morski sadeži

Pomembno, za dopustnike pa kar glavno živilo sredozemske prehrane so ribe in morski sadeži, največkrat kar orade, brancini in hobotnice, čeprav pri tem ne gre zanemarjati zelo zdrave plave ribe, kot so: sardine, tune, skuše, mečarice ali sardele. Ribe vsebujejo veliko joda, ki je pomemben za pravilno delovanje ščitnice, beljakovin, ki so pomembne za pravilno delovanje organizma in omega 3 maščobnih kislin, ki varujejo srce in ožilje. 

(Foto: e-leclerc.si)

 

Črno vino

Raven holesterola v prehrani dodatno uravnava črno vino, ki ga je potrebno uživati v majhnih količinah ob vsakem glavnem obroku.

(Foto: cyclingcroatia.com)

 

Omejeno: meso, jajca in mlečni izdelki

Meso in mesni izdelki se uživajo zmerno, prevladujejo pa predvsem jagnjetina in perutnina. Tudi jajca, sir in mlečni izdelki se v mediteranski kuhinji ne znajdejo preveč pogosto na krožnikih, čeprav brez njih po navadi ne gre.

(Foto: jutranji.hr)

 

Navtični turisti so na Hrvaškem med najbolj cenjenimi gosti, zato je povsod viden trud za njihovo dobro počutje. Poleg številnih restavracij in gostiln v bolj urbanih okoljih, predvsem v bližini marin, pa je gotovo največje zadovoljstvo za vsakega pravega morjeplovca na kakšnem odročnem kraju odkriti do tedaj še neodkrito konobo, kjer se v pristnem stiku z domačini še vedno da doživeti tisti pravi, stari, ribiški večer.

(Foto: istrien7.com)