Kontakirajte TheSailmaster
za strokovno pomoč in podporo
Jernej
Jernej Kuhar
051 337 999
info@thesailmaster.si
Morske orgle in Pozdrav soncu
Morske orgle in Pozdrav soncu
Napisalthesailmaster
| 15.3.2016

Ste že slišali (za) Morske orgle? Ali pa mogoče videli, kako izgleda Pozdrav soncu? Gre za izjemno zanimivi umetniško-tehnično-turistični znamenitosti, ki se nahajata na glavni rivi obmorskega mesta Zadar.

Če ste ljubitelj/ica morja, gotovo Zadar že poznate. Več kot tri tisoč let staro mesto zvonikov, pristaniško in glavno mesto zadarske županije, mesto izjemne kulturno-zgodovinske dediščine.

(Foto: chorvatskuj.sk)

 

Verjetno pa še niste slišali, da je Zadar znan tudi po svojih modernih znamenitostih, kot je npr. tehnološko-umetniška zvočna inštalacija 'Morske orgle' in njegova nadgradnja 'Pozdrav soncu', ki ponoči ustvarja svetlobne učinke v ritmu morskih valov.

(Foto: wordpress.com)

(Foto: zadarskilist.hr)

 

Morske orgle

Morske orgle v Zadru so edinstveni arhitekturni dosežek, zanimiva in izvirna mešanica arhitekture in glasbe, ki so postale moderna ikona mesta. Za razliko od običajnih orgel, gnanih z mehom ali z zračnnimi tlačilkami, zvok teh orgel nastaja pod vplivom energije morja oz. valov ter plimovanja.

(Foto: blogkans.si)

 

Morski valovi prehajajo skozi glasbene cevi postavljene pod morjem, in pri tem ustvarjajo neverjeten zvok, tako imenovano »morsko glasbo«, ki zapolnjuje široko območje morske promenade.

(Foto: blogkans.si)

 

Kamnite stopnice se raztezajo na sedemdesetih metrih vzdolž obale, razdeljene na sedem desetmetrskih delov, izpod katerih je na najnižjem nivoju morja pravokotno na obalo vgrajeno 35 cevi različnih dolžin, premera in nagiba, ki se poševno dvigajo in na koncu zaključijo v servisnem hodniku.

Zrak, ki ga val potiska iz širšega v ožji profil, posledično pospeši in pri tem ustvarja zvok v piščalih, ki so nameščene v hodniku izpod obalnega sprehajališča in s tem sprehajalcem, skozi mistične odprtine v kamnu, ustvarja melodijo. Instrument ima sedem registrov po pet izbranih tonov, ki izhajajo iz vzorca dalmatinskega zborovskega petja.

(Foto: jetsettingfools.com)

Kakor je energija morja z neštetimi spremembami plime, oseke, velikosti, moči in smeri valov nepredvidljiva, tako je tudi večni koncert morskih orgel edinstven v neštetih glasbenih variacijah, katerih avtor in interpret je narava sama.

Morske orgle se nahajajo na zahodnem delu zadarske  rive, v neposredni bližini Pozdrava soncu.

 

Pozdrav soncu

Pozdrav soncu je sestavljen iz tristotih večplastnih steklenih plošč, položenih na isti ravni vzporedno s kamnito tlakovano promenado, v krogu premera 22 metrov. Zamišljen je kot prostorna instalacija v obliki amfiteatra, okrog katerega je na kamnitih kockah stiliziran prikaz vseh planetov Sončnega sistema in njihove poti.

(Foto: boriskacan.com)

Pod steklenimi ploščami se nahajajo fotovoltaični solarni moduli, skozi katere se odvija simbolna komunikacija z naravo, s ciljem, kot pri morskih orglah, da se omogoči komunikacija - tam z zvokom tu s svetlobo.

(Foto: tourist-croatia.com)

V kromirani okvir, ki obkroža plošče s fotonapetostnimi moduli, so izpisana imena zadarskih svetnikov. Poleg je zapisan odklon sonca severno ali južno od ekvatorja, višina sonca in trajanje sončne svetlobe čimer instalacija postane neke vrste koledar.

(Foto: hu-benedikt.hr)

Avtor  obeh zanimivosti je hrvaški ing. Nikola Bašić, ki je v maju 2006 za projekt Morskih orgel v Zadru prejel Evropsko nagrado za urbani javni prostor.