Kontakirajte TheSailmaster
za strokovno pomoč in podporo
Jernej
Jernej Kuhar
051 337 999
info@thesailmaster.si
Lagoon 450
Lagoon 450
Napisalthesailmaster
| 17.5.2016

»Kako preseči samega sebe?«, so se spraševali inženirji in oblikovalci ob načrtovani zamenjavi legendarne Lagoon 440, lastne prodajne uspešnice s 400 prodanimi enotami, in kot glavni izziv obdržali izhodišča: upravljanje plovila s postaje na komandnem mostu dostopnem z obeh strani kokpita, ohranitev prednjega kokpita, obdržati učinkovitost jadrnega sklopa in udobja v salonu in kabinah, poleg pa umestiti še kup drugih pomembnih izboljšav v smislu varnosti, zmogljivosti in potovalnega udobja. Nastala je Lagoon 450!

 

 

Lastnosti

celotna dolžina

13,96 m

širina

7,87 m

izpodriv

15,1 t

kobilica

1,3 m

kabine

4

ležišč

12

rezervoar H2O

350 l

rezervoar gorivo

1040 l

motor

2 x 45 cv YANMAR

glavno jadro

79 m2

genova

49 m2

 

 

 

Začetki

Podjetje z blagovno znamko Lagoon je bilo ustanovljeno leta 1984 in postalo del Jeanneaujeve športne divizije, ki je pustila globok pečat v svetu tekmovalnih enotrupcev in dvotrupcev. Danes je del tovarne CNB, ene od članic Beneteau Group, vodilne v svetu v proizvodnji športnih plovil in ponuja celotno paleto križark z dvema trupoma - katamaranov.

(Foto: lagoon.com)  

(Foto: lagoon.com)

 

Notranjost in udobje

Široka trupa Lagoon 450 ponujata izjemno prostornino, z dobro proporcionalno odmerjenimi prostori v salonu in kabinah, ki so med seboj lahko dostopni. Sodobno zasnovan prostor z opremo je bil izdelan s strani italijanskih notranjih strokovnjakov studia Nauta Yachts, ki so z razporeditvijo povečali prostor in dodali veliko zanimivih detajlov.

Izjemna udobnost 450-ke prepriča. Salon skorajda neopazno prehaja v zunanji del. Prostor je svetel in odprt, tako da boste komajda razločili ali ste znotraj ali zunaj.

(Foto: catamarans.com)   

(Foto: lagoon.com)  

 

Zunanjost

Kokpit omogoča udobno sedenje, zlahka pa se ga lahko preuredi tudi v »party zone«. Za brezskrbno dremanje v njem, celo med vožnjo, je na voljo velik prostor. Ampak, bistven je odprti zunanji prostor, z obilico možnosti za sončenje, za opazovanje morja na sprednji mreži. Eden glavnih razlogov priljubljenosti katamaranov je prav enormna prostornost na krovu, kar s pridom izkoriščajo aktivni jadralci kot tudi tisti, ki raje uživajo v motoriranju.

(Foto: catamarans.com)    

(Foto: lagoon.com) 

 

Upravljanje

Vidljivost v salonu spominja na motorne jahte. Tako lahko udobno nameščeni v notranjosti kabine z  joystickom upravljate in usmerjate plovilo. Natančno ga je moč upravljati tudi na zelo malem prostoru. Zavijanje z vključenima obema motorjema v naprej, je možno izvesti na prostoru ene dolžine plovila, če pa sta vključena v nasproti smeri, pa jo lahko obrnemo tudi na mestu.

Zaradi dobro odzivnega krmilnega kolesa in odlične 360 stopinjske vidljivosti, so pristajalni manevri povsem enostavni.

(Foto: yachtworld.com)   

(Foto: youtube.com)   

 

Motor

Pri vožnji z motornimi 2.900 vrtljaji Lagoon 450 razvije zelo spodobnih 8 vozlov, pri čemer je raven hrupa zelo nizka.

 

Jadra

Boom je postavljen visoko nad kabino, da ne ovira biminija. Kljub temu so jadra lahko dosegljiva. Električni vinči poskrbijo za njihovo enostavno upravljanje.

(Foto: lagoon.com)  

(Foto: lagoon.com)   

 

Zaključek

V smislu velikosti je Lagoonova 450-ka pravi zadetek. Zadosti stabilna, da je sposobna z lahkoto premagovati celo oceane in zadosti prostorna, da nudi jadralcem, družini ali zaključeni družbi visok nivo udobja. Še vedno pa dovolj majhna in nezahtevna za upravljanje, da jo lahko upravlja tudi vsak ljubiteljski skiper.

Smo vzbudili vašo radovednost? Bi jo želeli preizkusiti? Najdete jo v naši redni ponudbi, tukaj!