Kontakirajte TheSailmaster
za strokovno pomoč in podporo
Jernej
Jernej Kuhar
051 337 999
info@thesailmaster.si
5 razlogov za najem plovila na Hrvaškem
5 razlogov za najem plovila na Hrvaškem
Napisalthesailmaster
| 22.2.2016

Slovenci smo pomorski narod. Radi imamo morje. Še posebej nam je pri srcu Jadran, ki nam je domač in katerega tako dobro poznamo. Pa ne samo naš, slovenski, miniaturni košček obale. Pravi izziv vsem morjeplovcem in še posebej jadralcem predstavlja hrvaška obala. Razsežna morska prostranstva, neokrnjena divja narava, pravi navtični raj za vse morjeplovce. Poglejmo si nekaj pomembnejših številk.

 

5835 km obale

Hrvaška je vsako leto znova najpogostejši dopustniški izbor Slovencev. Nič čudnega, če pomislimo, da je geografsko blizu, da se z domačini lahko sporazumevamo (pustimo politike vnemar!)  in nam na 5835 kilometrih, kolikor meri hrvaška obala z otoki vred, nudi pravi izbor za vsakega dopustnika, še posebej pa za navtike.

(Foto: flickr.com)

(Foto: mightytravels.com)

 

1246 otokov

Na Hrvaškem se nahaja 698 otokov, 389 otočkov, 78 grebenov in 81 čeri, zaradi česar so hrvaški otoki najštevilčnejši v Jadranskem morju in drugi najštevilčnejši v Sredozemskem morju (za grškimi).

Nekateri so naseljeni že od časa Stare Grčije. Na primer, Hvar je bil naseljen že med leti 3500 in 2500 pr. n. št. Danes je od vseh naseljenih samo 48 otokov, kar pomeni, da ima vsaj ena oseba na njem stalno prebivališče.

(Foto: marinakornati.com)

 

51 marin

Na hrvaški obali, od Umaga do Cavtata, je razmeščenih enainpetdeset marin. 21 jih pripada skupini ACI, medtem ko so ostale samostojne ali pa delujejo v okviru hotelsko-turističnih podjetij. Skoraj vse marine so odprte čez vse leto in nudijo vse običajne navtične storitve, nekatere pa tudi dodatne administrativne storitve (mejna policija, carina, luška kapitanija).

(Foto: likecroatia.com)

 

2715 sončnih ur

V teh mrzlih, vlažnih dneh nas gotovo lahko pogreje že sama misel na suho, toplo in dolgo poletje v Dalmaciji, kjer namerijo tudi do 2715 sončnih ur letno.

(Foto: greecemedtravel.com.au)

(Foto: youtube.com)

 

10 % zaščitene narave

Nedotaknjena narava hrvaških nacionalnih in naravnih parkov zavzema skoraj 10 % ozemlja Hrvaške. Raznolikost njenega rastlinskega in živalskega sveta nikogar ne bo pustila ravnodušnega.

Na Hrvaškem danes obstaja 8 nacionalnih parkov, in sicer: Brioni, Kornati, Slapovi Krke, Mljet, Paklenica, Plitviška jezera, Risnjak in Severni Velebit, poleg tega pa še 11 Naravnih parkov, od katerih je šest obalnih: Planinski masiv Učka, Zaliv Telašćica - Dugi otok, Vransko jezero, Planina Biokovo, Planina Velebit in Otok Lastovo.

(Foto: flickr.com)

 

Čeprav smo še sredi zime, je mogoče prav zdaj najprimernejši čas za načrtovanje pomladanskih ali poletnih počitnic in seveda – najem plovila. Cene so v tem trenutku, pred odprtjem pomladanske  sezone, še nizke, izbor plovil pa še vedno pester. Zato, ne odlašajte. Zdaj je pravi čas!

Oglejte si široko ponudbo plovil tukaj.