Pretekli teden smo objavili prvih 5 od desetih najboljših gostiln na hrvaških otokih, po izboru hrvaškega Jutarnjega lista, ki vsako leto sestavlja lestvico najboljših na Hrvaškem (povzeto po Dnevniku). Tokrat dodajamo še ostalih 5, ki zaokrožujejo izbor desetih najboljših gostiln.
Ob tem moramo poudariti, da predstavljene gostilne oz. restavracije niso razvrščene po vrstnem redu. Se pravi, da tista na 6. mestu ni boljša od tiste na 7. ali 8. Kljub temu in kljub dejstvu, da so ocene lahko tudi zelo subjektivne, odvisne tudi od trenutka obiska oz. recimo temu ‘dnevne forme’ gostincev, pa nam vseeno lahko služijo za osnovni kazalnik, kje na otokih je moč dobiti vrhunsko pripravljeno hrano in po koncu jadralnega dne preživeti lep večer.
Tokrat, 2. del:
Strokovnjaki predlagajo, da v drugi najbolje ocenjeni hvarski restavraciji poskusite kapesante, morsko žabo, jagenjčka, gregado ali hvarsko zmrzlino. Giaxa ob tem ponudi kakih 90 različnih vin, ki stanejo od 20 do 200 evrov. Na Lonely Planetu po drugi strani predlagajo jastoga in priporočajo obisk tudi zaradi izjemnega vrta zadaj za palačo, zgrajeno v davnem 15. stoletju. Ob celoviti ponudbi ribjih jedi velja omeniti, da imajo, sicer za hrvaško morje neobičajno, pol ducata glavnih jedi iz mesa. Delujejo od sredine aprila do konca oktobra.
Pravijo, da je najboljša jed v najboljši konobi na Murterju tatarski biftek iz tune. Jasno, pohvalijo se s podatkom, da je na njihovih mizah dnevni ulov lokalnih ribičev, ki konča kot karpačo ali suši. Surovo torej. In da ne bi bilo vse surovo, so v zadnjem času dodali še mesni meni, na katerem prednjači črni angus. Imajo zunanji žar in zunanjo kuhinjo, pravijo pa, da je vsa zelenjava z njihovega vrta. Ob četrtkih imajo jazz večere, cene glavnih jedi ne gredo preko 20 evrov, imajo pa tudi 100 etiket različnih steklenic – najdražja je okoli 100 evrov.
Kjer je prostor za enega, je še za drugega. Če je Pojoda zasedena, se gostje lahko zadovoljijo z Lolo, ki na otoku deluje od leta 2012. Enostavna, a moderna mediteranska kuhinja, kjer lahko dobite za začetek karpačo hobotnice (za 15 evrov) ali solato iz sardel (za 10 evrov), za glavno jed pa ribo na žaru ali v pečici (za 25 evrov) ali pa biftek (za 20 evrov). Pri Jutarnjem hvalijo njihovo ribjo zloženko in pravijo, da je na voljo 14 različnih etiket vina. Najdražja buteljka vas bo stala 50 evrov.
V najboljšem lokalu na Braču, ob eni najlepših peščenih plaž, ki smo jo predstavili v našem prvem blogu sploh, imajo kar 100 različnih buteljk vina, hrvaška, italijanska in francoska. Najdražje je kakšnih 300 evrov (dom perignon 2000). Jedi so veliko cenejše, menda je najdražja glavna jed kakšnih 15 evrov. A ocenjevalcev niso povsem prepričali. Prisodili so jim komaj dvojko, čeprav se takole na daleč zdi njihovo razumevanje lokalne kuhinje kar zanimivo: bučni njoki s štirimi siri, njoki z jastogom, kuhana jagnjetina, teletina izpod peke, jagenjčkovo drobovje na žaru…
Mnogi turisti se za Hvar odločijo tudi zaradi tega, da se vsak dan vozijo na bližnje majhne, robinzonske Peklene otoke. Je pa seveda to lepa priložnost tudi za tiste, ki imate svoja plovila. Restavracija Palmižana Meneghello ima namreč svoj pomol, kjer je mogoče parkirati tako jahto kot jadrnico. Ponudba hrane je običajna. Ob vseh ribjih jedeh Jadrana vam spečejo tudi kak zrezek ali biftek (okoli 30 evrov). Hvalijo pa palmižansko gregado (ribja enolončnica). Imajo trideset različnih buteljk vina, najdražja je okoli 300 evrov.
Upamo, da se vsaj kakšna od desetih priporočenih gostiln znajde na vaši počitniški poti po Jadranu. Da jo boste lahko preizkusili, okusili in končno tudi sami podali svoje mnenje. Sporočite nam vaše izkušnje, mnenja, ocene.
In, če še nimate izbranega plovila, ga poiščite tukaj!