Kontakirajte TheSailmaster
za strokovno pomoč in podporo
Jernej
Jernej Kuhar
051 337 999
info@thesailmaster.si
Katamarani
Katamarani
Napisalthesailmaster
| 13.4.2016

Katamaran, vrsta plovila z dvema, med seboj povezanima trupoma je zaradi stabilnosti, prostornosti in varnosti vedno bolj priljubljena vrsta jadralnih plovil med navtičnimi navdušenci. Zaradi svojih lastnosti ima pred običajnimi (enotrupnimi) jadrnicami kar nekaj prednosti. Omenjamo nekaj poglavitnih.

(Foto: catamaran-outremer.com)

(Foto: panaconcierge.com)

(Foto: cata-lagoon.com)

 

Udobnost

Prva stvar na katero pomislimo, je – udobnost! Katamarani so stabilnejši od enotrupnih plovil, kar posadki omogoči lagodnejše življenje, več sproščenosti, boljše spanje z manj skrbi, in več časa za posvečanje kulinaričnim užitkom in zabavi.

So precej širši, kar omogoča lažje prehajanje med salonom in kokpitom, poleg tega pa daje posadki več svobode gibanja med jadranjem, pri vožnji z motorjem ali v času mirovanja. Zaradi svoje stabilnosti je vožnja po morju udobnejša, kuhanje pa lažje in bolj zanimivo, saj omogoča neposreden pogled na zunanji svet. Hkrati, zaradi dveh trupov, nudijo veliko večjo zasebnost, saj so tako prostori precej bolj oddaljeni drug od drugega.

(Foto: bay-yacht.com)

(Foto: catamaran-charter-croatia.com)

 

Prostornost

Kar se prostornosti tiče, je katamaran v primerjavi z enotrupcem popolni zmagovalec. Ne samo po velikosti prostorov, temveč tudi palube. Prostorne kabine z ležišči king-size, zasebne sanitarije, neverjeten bivalni prostor s panoramskim razgledom, prostorni krmni in dodatni sprednji kokpit so le nekatere prednosti katamaranov.

(Foto: sailsmagazine.com.au)

(Foto: atria-sailing.com)

 

Varnost

Razprave o večji varnosti plovil z enim ali dvema trupoma so še vedno stalno prisotne. Nihče ne more reči, da enotrupna jadrnica ni varna, ker to preprosto ni res. In vendar so katamarani stabilnejši, z manj zibanja na morju, kar gotovo daje več zadovoljstva.

So tudi odzivnejši, zaradi manjše obremenjenosti. Ponavadi imajo vgrajena dva dizelska motorja in generator, zato morebitna odpoved enega še ne pomeni konec plovbe, pristajanje v marinah pa je enostavnejše. Sodobni katamaran se lahko zavrti za 360 stopinj okoli svoje navpične osi in pristaja v plitvinah, česar z enotrupno jadrnico ni moč storiti.

(Foto: discoveryyachts.com)

(Foto: catamaranguru.com)

 

Hitrost

Hitrost plovbe je stvar izbire in danih pogojev. Ker katamarani nimajo težke kobilice za ohranjanje stabilnosti, so v splošnem hitrejši od enotrupnih jadrnic enake dolžine. V nasprotju z njimi praviloma niso primerni za jadranje proti vetru (čeprav v zadnjem času, s sodobnejšimi modeli, tudi to ni več tako očitno), so pa gotovo brez tekmeca pri jadranju z vetrom v krmo.

(Foto: ayachtcharter.com)

(Foto: nautal.com)

 

Vgrez

Večina katamaranov ima nizki vgrez, kar posledično omogoča sidranje bližje obali. Zaradi tega je v primeru neugodnega vetra v času zasidranosti tudi bolje zaščiten, vožnja s pomožnim čolnom do obale pa krajša.

(Foto: sailingdreams.com)

(Foto: offshoreodysseys.com)

 

Stroški

Ob številnih naštetih prednostih katamaranov, praktično lahko ugotovimo le eno njihovo slabost. Pri postankih v marinah ali plačljivih sidriščih izven svoje matične marine so privezi zanje dražji od privezov enako dolgih enotrupnih jadrnic. Presenetljivo pri tem pa je, da je ta razlika v ceni le cca 50 %, in ne sorazmerna glede na površino morja oz. prostora v marini, ki jo zaseda. Še en bonus torej. 

Navdušeni?! Vas je zamikalo preizkusiti kakšnega od katamaranov? Našo ponudbo si lahko ogledate tukaj.