Kontakirajte TheSailmaster
za strokovno pomoč in podporo
Jernej
Jernej Kuhar
051 337 999
info@thesailmaster.si
Kaj vzeti s seboj na jadranje?
Kaj vzeti s seboj na jadranje?
Napisalthesailmaster
| 18.4.2016

Dokumenti in denar

V vsakem primeru imejte s seboj svoje osebne dokumente, potni list ali osebno izkaznico, če boste jadrnico tudi sami upravljali, pa seveda tudi listine plovila ter potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna in upravljanje z VHF GMDSS postajo. Če boste med plovbo ribarili, ne pozabite na tovrstno dovoljenje, če imate namen kje na celini najeli vozilo, pa tudi ne vozniškega izpita. Poleg plačilnih ali kreditnih kartic imejte s seboj tudi dovolj gotovine.

(Foto: delo.si)

(Foto: school-of-sailing.co)

 

Obutev in oblačila

Za čas na plovilu potrebujete lahka oblačila, kopalke, kratke hlače in majice, pa tudi dolgo trenerko ali hlače, pulover ter vodoodporno in vetrovno nepropustno jakno, saj lahko na odprem morju vreme postane tudi ostro. Ne pozabite na pokrivalo, po možnosti z vrvico, da si ga lahko ob vetru pritrdite. 

(Foto: nextcharter.com)

(Foto: fashionew.com)

 

Obutev naj bo takšna, da vam v njej ne bo drselo in se bo dobro oprijemala plastičnih površin na čolnu, zlasti tedaj, ko bo mokra, pozabiti pa ne smete niti na japonke ali natikače. Prtljago spakirajte v mehke torbe, saj jih boste tako na krovu laže spravili v omare. 

(Foto: latesail.com)

 (Foto: stormforcemarine.com)

 

Zdravila in drugi osebni pripomočki

Na svoja morebitna običajna zdravila verjetno ne boste pozabili, priporočljivo pa je s seboj vzeti tudi tablete proti slabosti in sredstva proti insektom. Med obvezno opremo sodijo tudi krema za sončenje, mazilo za ustnice in sončna očala.

(Foto: aliexpress.com)

(Foto: business-yachtclub.com)

 

Hrana

Nakupite jo pred izplutjem, pri tem upoštevajte število članov posadke in čas, ki ga boste preživeli na jadrnici. Imejte v mislih, da so čarterska plovila opremljena s kuhinjo, saj prav vsak dan verjetno ne boste mogli jesti v restavracijah. Predvsem ne pozabite na zadostno količino vode, saj do trgovin ne boste mogli v vsakem trenutku. In prav zato, če boste pluli z otroci, mislite predvsem tudi nanje.

(Foto: cetaceancruises.com)

(Foto: youtube.com)

 

Ostalo

Plavuti, maska in cev za dihanje so v primeru, da boste sami upravljali s plovilom, praktično nepogrešljivi, saj boste z njimi lažje preverili, če ste barko pravilno zasidrali. Ne pozabite na fotoaparat, za krajšanje časa pa tudi ne na kakšno družabno igro, na igrače za otroke, na dobro knjigo in glasbo. Mobilnega telefona najverjetneje ni treba posebej omenjati.

(Foto: wordpress.com)

(Foto: videohive.net)

 

Na jadranje se torej premišljeno pripravite in ostalo vam bo v lepem spominu. Katera barka vam ga bo omogočila, pa preverite tukaj.