Kontakirajte TheSailmaster
za strokovno pomoč in podporo
Jernej
Jernej Kuhar
051 337 999
info@thesailmaster.si
Najboljše gostilne na jadranskih otokih, 1. del
Najboljše gostilne na jadranskih otokih, 1. del
Napisalthesailmaster
| 24.5.2016

Skoraj vsakemu navtičnemu navdušencu, ki si pravočasno zagotovi plovilo, na katerem bo preživel svoje skrbno načrtovane počitnice ali športni konec tedna, se misli še pred odhodom preusmerjajo tudi na ostale, spremljevalne zadevščine, ki morsko popotovanje lahko še nadgradijo oziroma mu postavijo piko na i. Tako se največkrat med udeleženci kmalu pojavi vprašanje: » A je tam tudi kakšna dobra gostilna?«

Ne glede na to, da se navtiki največkrat dobro znajdejo kar v lastni režiji, bodisi glede nabave hrane oz.  njenega ulova bodisi glede priprave jedi ali ustvarjanja prijetne atmosfere, ne bo odveč, če vam predvsem kot zanimivost, namig, ali mogoče tudi kot uporabno informacijo predstavimo 10 najboljših gostiln na hrvaških otokih, po izboru hrvaškega Jutarnjega lista, ki vsako leto sestavlja lestvico najboljših na Hrvaškem.

(Foto: konoba.com)

(Foto: hvarlights.com)

 

 

Tokrat predstavljamo prvih pet (1. del):

  1. Pojoda Vis

Pravijo, da na Visu niste bili, če niste obiskali Pojode. Tudi zaradi tega je še posebej v sezoni potrebna rezervacija in tudi zaradi tega, pravijo, ne gre ravno za poceni lokal (glavne jedi so po 20 evrov na osebo). Konoba, ki je postala institucija, bi lahko rekli, hkrati pa naj omenimo, da so jih v Jutarnjem pri zadnji recenziji kar ostro pokritizirali. Solata z jajcem, kaprami in tuno. Pašta fižol na brodet. Morski pes v belem vinu. Rižota na rdeče s sipo… Kaj pa kaj manj ustvarjalnega? Velike porcije morskih pošasti v pečici ali na soli ob krompirčku in blitvi. Vinska karta ob odprtih vinih ponuja kakšnih 30 etiket, po kakšnih 20 evrov. In kaj pravijo na Tripadvisorju? 98 gostov jim je dalo oceno pet, 38 oceno štiri, 14 trojko, pet dvojko, osem pa jim je prisodilo nezadostno. Ja, konec koncev ima Pojoda na jedilnem listu samo eno mesno jed.

(Foto: c-iyc.com)  

(Foto: journal.hr)  

 

  1. Boškinac Novalja na Pagu

Restavracija s pripadajočim prestižnim hotelčkom (avgusta je soba po 240 evrov na noč) si je svetovno slavo priborila, ko jih je obiskal slavni televizijski kuharski raziskovalec Anthony Bourdaine. Imajo svoj vinograd in svoje vino, zvrst kaberneta in merlota. Pravijo, da delajo s strastjo, ponujajo pa predvsem paške značilnosti, jasno, sir in jagnjetino. Porcija ovčje dobrote vas bo stala kakih 25 evrov, in ko smo že pri mesu, naj povemo, da se cene za t-bone (1,4 kg) vrtijo v okolici stotih evrov. Juhe so po 10 do 15 evrov. Omenjeno vino je 50 evrov.

(Foto: connexdiving)  

(Foto: sunturist.com)    

 

  1. Rivica Njivice na Krku

Če sprašujete za najboljšo restavracijo na Hrvaškem, vam bo marsikateri Slovenec izstrelil: Rivica. Rivica je za razliko od konkurence na Krku razmeroma klasična morska restavracija, ki ne pretirava z idejami in ustvarjanji. Vinska karta je obsežna (samo šampanjcev je okoli 20) in tudi pri jedeh so pripravljeni na vse okuse. Lokalno imajo kakopak šurlice s škampi in vse pojavne oblike rib, rakov in školjk in brez vseh zadržkov tudi vse mogoče mesnine. Na lestvici je prebrati, da so glavne jedi okoli 10 evrov, izkušnja pa pravi, da veliko več.

(Foto: rivica.hr)   

(Foto: journal.hr)   

 

  1. Gariful Hvar

Na Hvaru, v samem mestu Hvar, je kopica prestižnih restavracij, ki jih povprečen delovni človek težko plača. Najdražja jed na naslovu Obala b.b. je kakih 300 evrov (jastog), najdražja steklenica vina pa 110.000 evrov (šestlitrski rose gold dom perignon). Na srečo se da dobiti tudi kaj cenejšega. Konec koncev se dičijo s kar 500 različnimi etiketami vin in s tem, da v sezoni vsak dan prodajo 200 kilogramov rib – arabskim šejkom, Romanu Abramoviču, Giorgiu Armaniju, Novaku Đokoviću, ljudem, ki svoje jahte parkirajo na pragu Garifula.

(Foto: hvar-gariful.hr)  

(Foto: hvar-gariful.hr)  

 

  1. Kod Marka Šipan

Kozice na Markov način, polpeti iz hobotnice in korčulska popara so jedi, ki so jih opazili pri Marku, nasproti trajektnega pomola na Šipanu, otoku nekoliko severno od Dubrovnika, recenzenti Jutarnjeg lista. Novinarji ob ribah in ostalem morskem življu še posebej hvalijo rivo, po kateri se je nujno treba sprehoditi. Nujno pa je tudi rezervirati mizo, saj v konkurenci jadralcev in jahtarjev z vsega sveta v glavni sezoni ni lahko dobiti proste mize. Pri Marku imajo glavne jedi po 18 evrov, na vinski karti pa kakšnih 30 etiket v glavnem hrvaških avtorjev.

(Foto: müller)     

(Foto: dubrovnik-excursion.com)   

Drugih pet najboljših gostiln (povzeto po JL in Dnevniku) na hrvaških otokih bomo objavili v naslednjem blogu, najem plovil pa poiščite tukaj!