Kontakirajte TheSailmaster
za strokovno pomoč in podporo
Jernej
Jernej Kuhar
051 337 999
info@thesailmaster.si
5 najlepših plaž v Južni Dalmaciji
5 najlepših plaž v Južni Dalmaciji
Napisalthesailmaster
| 14.6.2016

V zadnjih par mesecih smo vam predstavili pet najlepših plaž v Srednji Dalmaciji in pet najlepših plaž v Severni Dalmaciji ter Kvarnerju, sedaj pa to 'trilogijo' zaključujemo še s petimi najlepšimi plažami v Južni Dalmaciji in Črni gori.


1   Divna, Pelješac

Naravna peščena plaža imenovana 'Lepotica' se nahaja na otoku Pelješcu, deset kilometrov od nekdaj ribiškega mesteca Trpanj, ki je eno najstarejših mest na polotoku, danes pa izjemno lepa turistična destinacija. Na tem slikovitem polotoku se izmenjujejo kamniti griči, rodovitne doline, gozdovi cipres, borovcev in alpskega bora. Velik del polotoka je prekrit z oljčnimi nasadi in vinogradi, zelo pogosta so sadna drevesa in agrumi. Cel polotok je znan po svojih prodnatih in peščenih plažah ter samotnih zalivih, ki jih lahko dosežete le s čolnom.

Plaža Divna s svojo izvrstno lego in modro zeleno barvo morja spominja na tropski ambient in tako, s svojim vzdušjem navduši skoraj vsakega obiskovalca. Zaradi ozkih poti je dostop do nje po kopnem otežen, zato nikoli ni preobljudena, predstavlja pa izvrsten navtični cilj.

 

Divna Pelješac

​(Foto: panoramio.com)

Divna Pelješac

​(Foto: hotspots.hr) 

 

2   Pavja Luka, otok Korčula

Plaža Pavja Luka se nahaja v majhnem samotnem zalivu, na južni obali otoka Korčula, približno 15 km od mesta Korčula, v neposredni bližini naselja Žrnovo. Zaliv ima dva kraka v katerih je možno sidrati. Zahodni je zaščiten pred vsemi vetrovi razen jugovzhodnimi, vzhodni pa je odprt na vse južne vetrove. Dno je peščeno in v večini poraslo s travo.

Zahodni, večji krak zaliva, ima lepo prodnato plažo s kristalno čisto vodo. Ker plaža ni ravno najlažje dostopna, in nima nobene turistične infrastrukture, na njej ne boste videli gneče. Prava izbira torej, za vse pomorščake, ki si želijo predvsem miru in neokrnjene narave.

 Pavja Luka, otok Korčula

​(Foto: korcula.net)

 Pavja Luka, otok Korčula

​(Foto: panoramio.com)

 

3   Skrivena luka, otok Lastovo

'Skriti pristan' je pravi raj za jadralce. Zaščiten pred vetrom in najlažje dostopen po morju. Nahaja se na južni strani otoka Lastovo. Je eden največjih in najlepših zalivov na otoku. Kot pove že ime, je skrit pred pogledom iz odprtega morja in kot tak nudi dobro zaščito navtikom pred močnim vetrom in razburkanim morjem.

V sredini južne strani otoka Lastovo, na vhodu v zaliv Skrivena luka, se nahaja rt Struga, kjer je svetilnik z istim imenom, zgrajen leta 1839. Zaradi svoje oddaljenosti od kopnega, se zdi nekako osamljen, izgleda kot da izhaja iz modrega morja, ki ga povezuje z nebom. Svetilnik se nahaja na nadmorski višini 90 metrov, na robu strme pečine, ki ponuja čudovit pogled na odprto morje. Zaradi veličastnega pogleda in enostavnega dostopa do morja skozi borov gozd na severni strani svetilnika, je ta morska opazovalnica zelo priljubljen turistični cilj.

Skrivena luka, Lastovo

​(Foto: adriadatabanka.si)

Skrivena luka, Lastovo

(Foto: adriadatabanka.si)

Skrivena luka, Lastovo

(Foto: one-croatia.com)

 

4   Plaža Pasjača , Dubrovnik

Plaža Pasjača se nahaja v Konavli, ob mestecu Popovići. To lepo in skrito plažo je mogoče najti pod previsnimi skalami. Edini dostop je po strmem stopnišču navzdol po stopnicah izklesanih iz kamna (250m višinske razlike). Ko se boste spuščali, boste imeli občutek, da vas nekaj lepega in čudovitega čaka na koncu, saj ti Pasjača s svojo surovo lepoto vzame sapo.

Plaža je iz drobnih, čistih kamenčkov, kristalno čisto pa je tudi morje, v vsakem trenutku in skozi celo leto. Je idealen kraj za  romantike in tiste, ki želijo imeti nekaj zasebnosti. Zaradi oteženega dostopa po kopnem je vanj treba vložiti nekaj truda. Zato pa je tu le redko gneča, kar marsikomu predstavlja dodatno prednost.

Plaža Pasjača, Dubrovnik

(Foto: dubrovnikdigest.com)

Plaža Pasjača, Dubrovnik

(Foto: justdubrovnik.com)

 

5   Kraljičina plaža, Miločer, Črna gora

Gotovo ste že slišali za črnogorske plaže, da so ene najlepših na Jadranu. Izpostavljamo eno, Kraljičino plažo. Kristalno čisto morje, nedotaknjena narava, mir in tišina krasijo ta lepi košček raja, kamor se lahko pride samo s čolnom. Leži v neposredni bližini svetega Štefana, med gostim gozdičkom z ene strani in prekrasnim, čistim morjem z druge, zato ta z razlogom nosi kraljevsko ime.

Na prodnati plaži dolžine približno 120 metrov ni prostora za veliko kopalcev, ampak za tiste, ki se tam kopajo je užitek zagotovljen. Zaliv je izjemne oblike, dno morja pa oblikovano tako, da je vsak centimeter morja posebne smaragdno-zelene-modre barve, kot odsev bujne mediteranske vegetacije na obeh straneh plaže.

Kraljičina plaža, Črna gora

(Foto: turizzam.com)

Kraljičina plaža, Črna gora

(Foto: turizzam.com)

Izberite si svojo naj destinacijo. Zagotovite si sanjske počitnice z najemom plovila pri najprijaznejšem ponudniku, tukaj.